Moikka maailma!

Liisa mummon sadut ja runotkin.

Lapset laulavat kaikenmaailman lapsille.

Jänis Pitkäkorva.

Jänis pitkäkorva, on iloinen ja huoleton. Metsässä se hyppelee! Mättähillä loikkii! Hyp-hyp-hyp-hyp-hyp-hyp-hyp! Mättähiltä hyppelee, suuren kuusen katveeseen.

Jänis Pitkäkorva, on iloinen ja huoleton. Kun emo sillä on  ja herkku aivan verraton. Apinata pupeltaa, siitä on niin mukavaa. Na- nam-nam-nam-nam! Nam-nam-nam!

 Jänis Pitkäkorvan on, ystäväni verraton! Kaalia, porkkanaa ja apilaa, Pitkäkorva rakastaa. Kasvimaalle milloinkaan, ei saisi mennä ollenkaan! Ei mennä ollenkaan!

Jänis Pitkäkorva , on iloinen ja huoleton. Metsässä se hyppelee ja mättähillä loikkii. Jänis Pitkäkorva on, ystävänä verraton. Lal-lal-lal-lal-lal-lall la-laa., on niin verraton!                                                                 Sävel: Liisa mummo.

 
 

Suksenlatu on niin valkoinen.

Taivas kirkas tähtinen. Suksenlatu hiljainen, Piirtyy taivaanrantaan lumiset puut.

-Nuokkuvat kukkaset alla lumen!, tuovat mielehen tuoksuvan  suven

. Rasahti oksassa pakkanen, Pyrähti lentohon lintunen!

Mukana sen lensi myös taivaalle pieni katsojan aatos

. ja suksenlatu valkoinen, on niin hiljainen.               Jatkoa satuun: Taikapuu.          Liisa mummon sadut.

               Kultainen satukirja.

 


Suuren kaupungin keskellä olevassa puistossa, jossa oli puutarha, aukio ja pieni punainen talo, jossaasui vuokralla lapsiperhe.

Lampikin oli ja talon vierestä lampeen juokseva puro. Puistossa oli alkanut tapahtumaan kummia asioita:

Talon tyttäret  olivat kerran saaneet eräältä ulkona tapaamaltaan kumaralta, kori käsivarrellaan kulkevalta naiselta taikapuun siemenen. Naisen neuvoja noudattaen he kylvivät sen multaan ja hoitivat sitä saamiensa ohjeiden mukaan. Siitä kasvoi puu, joka on kasvanut jo niin isoksi, että se on istutettu ulos puutarhaan, talon pihaan, jossa se on nyt. Yhden talvenkin on taikapuu ollut puutarhassa. Taikapuun siemmenen antanut nainen on myös vieraillut taikapuun luona, talon pihassa. Lukenut siinä loitsunsa ja heittänyt taikapuun päälle jauhetta, joka sai kaiken ympärillä kimaltamaan ja sädehtimään ja pölyn hälvettyä ei sitten naistakaan enää näkynyt. Tähän mennessä taikapuu on kukkinut. varistanut kukkien terälehdet maahan, kasvattanut ja vaalinu kehittyviä hedelmiänsä. Joku Hyväkäskin käynyt äidin luona houkutuksineen. Eräänä yönä on jo ollut kaupungin yllä tähtien lentoakin. Myöhemmin puiston puurarhaan kokoontui outoa porukkaakin. Perheessä odotetaan parhaillaan taikapuun ensimmäisen hedelmän kypsymistä, jolloin esitettäisiin ensimmäinen toivomus. Ja monenmoista muuta pientäkin sattunut ja  tältä sivulta voitiin aiemmin vähän lukea siihen jatkoa. 


Kettu luikki pihassa. mitä lienee ollut mielessänsä! Haluaisikohan se hamuta? Laihoja lihoja, luitansa lihotella! Ei ollut taikapuu ketun! Kettu juoksi pois.

Käärme kiemurtelemassa puun rungossa. taikapuuta ylöspäin. Myrkkyhammas myrrittelee! Vaan eipä ole taikapuu käärmekielen! Käärme mateli pois.


 

Ukkospilvi taivaan peitti. Salama alas iskeä räsähti! Puksahteli, räksähteli, punaraidassa parahti. Keltaköntissä körähti. Vihreä viirukin vapisi. Keltasivuai keikahutti! Ruskoista raitaa rutisti!

Monenlaista kerittiin taikapuulta toivoa tässä pitkässä taikapuu sadussani:  1)Ihmisiän kestäviä  sukkahousuja, X2)vilivimputin automaatteja, 3)ihmesukset, Ja:

Tuuli tuiverrutti! Pyräytti puhuri! Mylvähti ja mätkähti märäksi! 4)Purppurasade pientaret peitti! Kansat kaikkialta riensi katsomahan. Hyväkäskin hyppi etunenässä! Sitten toivottiin:

5)Rilluttimia ja 6)rimputtimia, 7)syrjäpaikoille sipeltimijä, vanhemmille 8)vätkyröitä, 9)soutuvene kaikenmaailman souteluihin reissuinpiällä rähjääntyvä! 

10)Rauhanmiekka: Kun vain ei koskaan sotija käytäisi! Sovussa vaan oltaisiin somasti! Suukosti riitoja soviteltaisiin. Yhteisymmärryksessä ratkottaisiin. Sinä ja minä oltaisiin muihin maailmain kanssa! Vierekkäin mentäisiin yhdessä, vaan ei vastakkain asettelulla! Siksi tässä sadussa ei sotiakaan käydä!  -   -    -   -

 Soutuveneellä ympäriinsä kaikkiin maihin soudeltihin.


Taikapuun yllä tuuli hymisi! Pilvi taivasta peitteli.

Vettä alas lasketteli. Kansakuntaa kasteli!